Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Vatikán képes leírás - Vatikán.tlap.hu
részletek »

Vatikán - Vatikán.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: vatikan.tlap.hu » Vatikán
Keresés
Találatok száma - 9 db
A kislexikonban

A kislexikonban

A pápa palotája Rómában, a Tiber folyó túloldalán, a régi Mons Vaticanuson épült a Citta Leoninában, a Péter-templom mellett. Az építést Symmachus kezdette a VI. sz. elején és utódai annyit építettek hozzá és újjá, hogy a V. nem egy egységes palota, hanem egy egész épülettömeg, melynek 20 udvara és több mint 200 lépcsőfeljárója van. A Scala Regián át az út egyenesen a sixtusi kápolnához vezet (Rafaello híres Sixtusi madonnájával), mely 1473. épült, e mellett vannak a Scala Regia s a Pál-kápolna (Michelangelo freskóival). A második emeleten négy teremhez jutunk, az ún. stanzákhoz, melyeket Rafaello festményei díszítenek. Mellettük találjuk a San-Lorenzo kápolnát és a loggiákat Rafaello freskóival. A V.-i képtár, melyet VII. Pius pápa alapított, a harmadik emeleten van elhelyezve. Egy egész külön bejárat vezet ezután a régiségi gyűjteményekhez, melyeknek egyes részei: a Museo Pio Clementino, a Museo Chiaramati, a Braccio Nouvo, az egyiptomi múzeum, Rafaello tapétái, az etruszk gyűjtemény és a V.-i könyvtár. A V. mögött terülnek el a V.-i kertek.

A Szentszék és Magyarország

A Szentszék és Magyarország

Az Apostoli Szentszék az egyházi szóhasználatban a pápa személyét és azokat a központi szerveket jelenti, melyek segítik őt az egész világegyházra szóló lelkipásztori feladatában. Amikor a Szentszék és egy ország kapcsolatairól beszélünk, a különféle ősszefüggések nagy gazdagsága jelenik meg előttünk. Hisz a pápaság kisugárzása szellemileg, lelkileg, egyházkormányzatban ott él az adott ország katolikus közösségének legbelsejében. De a hosszú történelem a kulturális életben is mély nyomokat hagyott, sőt a katolikus közösségben elfogadott tanítás, életstílus a változó valósághoz fűződő sajátos viszony kihat a nem katolikus környezetre is. Van azonban a kapcsolatoknak egy olyan síkja, amelyen a Szentszék formálisan jelenik meg, mint diplomáciai kapcsolatok résztvevője, vagy a helyi egyházakhoz küldött pápai követségek fenntartója.

A Vatikán belülről

A Vatikán belülről

Egyszer megkérdezték II. János Pált, hogyan él a pápa az egyházi államban, mire a humoráról is ismert főpap ezt válaszolta: 'Ugyanúgy lakik, eszik, alszik, mint bárki más - csak őt folyton figyelik.' Ami már csak azért sem furcsa, hiszen a kis állam területe mindössze fél négyzetkilométer, és így érthetően nagy a 'népsűrűség'. Itt összezsúfolva rengeteg intézményt találunk. Bizony a törpeállam eléggé 'szűkre szabott'. A választott abszolút monarchia mint államforma az egész földön egyedül itt létezik. A pápának teljhatalma van az állam körülbelül 1000 polgára fölött (akik csaknem mind férfiak), de elég kevesen laknak közülük állandóan a Vatikán területén. Úgy is mondhatnánk, hogy ez egy szocialista állam, ugyanis mindent államosítottak. Itt az állam tulajdonát képezik az ingatlanok, a kereskedelem, a média, sőt még az építőipari (főleg karbantartással foglalkozó) vállalat is. Amúgy számos jele van annak, hogy ez csakugyan egy önálló állam - akkor is, ha külső segítség nélkül egyetlen napig sem létezhetne önállóan. Róma, az olasz főváros egyik nyugati negyedében terül el, nem messze a Tevere (Tiberis) partjától, és határait olasz és vatikáni megbízatású fegyveresek vigyázzák.

Diplomáciai kapcsolatok - Vatikán

Diplomáciai kapcsolatok - Vatikán

2012-ben a Szentszék több egyezményt írt alá különböző államokkal. Május 8-án Alsó-Szászország német tartománnyal a katolikus iskolák helyzetére vonatkozóan. Június 8-án Vilniuszban a Szentszék a Litván Köztársasággal kötött megállapodást, amelynek értelmében kölcsönösen elismerik a felsőfokú diplomákat. A Szentszék továbbá október 13-án egyezményt írt alá, amely szabályozza a katolikus egyház és az állam közötti kapcsolatokat. A Szentszék és a Mozambiki Köztársaság ratifikálta az egyezményt, amelyben lefektették a két fél közötti viszony jogi alapelveit. Június 21-én a Vatikánban sor került a Szentszék és Montenegró közötti alapegyezmény ratifikációs dokumentumainak kicserélésére.

Hivatalos honlap - Vatikán

Hivatalos honlap - Vatikán

Con una superficie di appena 44 ettari, lo Stato della Città del Vaticano è il più piccolo stato indipendente del mondo, sia in termini di numero di abitanti che di estensione territoriale. I suoi confini sono delimitati dalle mura e, su piazza San Pietro, dalla fascia di travertino che congiunge le due ali del colonnato.

Szentszék

Szentszék

Vatikán a Római Katolikus Apostoli Egyház kormányzati központja államformáját tekintve teokratikus választói monarchia. Vatikán szolgál a Szentszék függetlenségének biztosítékául, államfője a pápa. Mint területét mint lakosságát tekintve a legkisebb független állam a világon. Olaszország fővárosa, Róma veszi körül. Az ókori Róma városával szemben, a Tevere túlpartján lévő terület eredetileg lakatlan volt (ager vaticanus). Caligula császár (37-41) idején egy kocsiversenypályát kezdtek el ide építeni, amit Nero fejeztetett be. A vatikáni obeliszket Nero hozatta Egyiptomból és a versenypálya közepén állíttatta fel. Sok keresztény lelte itt mártírhalálát a 64-es római nagy tűz után. Itt feszítették keresztre és itt is temették el Szent Pétert apostolt. 326-ban épült az első templom, a konstantinusi bazilika, Szent Péter sírja fölé. A római püspökség IV. századtól meglévő birtokait 754 és 756 között Kis Pipin frank uralkodó bőkezű adományokkal egészítette ki. Ekkor jött létre Itália középső részén a Pápai Állam, amely a mindenkori pápa világi hatalmának keretéül szolgált.

Vatikán

Vatikán

A 'minden út Rómába vezet' közmondásos fogalma az olasz főváros középpontjában, a Tevere partján falba ütközik, de ez nem jelent akadályt. A földkerekség legkisebb, alig fél négyzetkilométernyi területű államát veszi körül, melynek államfője ugyanakkor több, mint 900 millió katolkius, a világ legnagyobb vallási közössége felett uralkodik. Következésképp a Stato della Cittá del Vaticano, a Vatikánváros állam több, mint egy érdekes maradvány a középkorból.

Vatikán hírek

Vatikán hírek

A megnyilatkozásokból úgy látszik, hogy Európa püspökei egyre szélesebb körben ugyanezt a véleményt képviselik, méghozzá mind erőteljesebben, mint ami a legközvetlenebb krisztusi örökség, a szolidáris szeretet gyakorlása. Az irgalmas szamaritánus jézusi példázata óta keresztény ember nem mehet el részvét és segítségnyújtás nélkül a bajbajutott mellett. Le kell hajolni, és áldozni kell, időt és pénzt is, ahogy azt a szamaritánus tette. Sokkal többet kell tenni a migránsokért - nyilatkozta a napokban Ban Ki-moon ENSZ főtitkár. Azt kérte az egyes államoktól, hogy közös, határozott politikai választ adjanak a problémára. A globálissá vált migráns-kérdés megoldására a világ vezetői szeptember 30-án New York-ban, a világszervezet székházában találkoznak, hogy éppen a kívánt hatékony és közös megoldásról tárgyaljanak. A találkozó alig pár nappal követi Ferenc pápa egyesült államokbeli apostoli útját, ahol Róma püspöke elsőként szólal fel az amerikai törvényhozásban is és minden bizonnyal egyik kényes témája lesz a menekültek kérdése. Európát sokkolta az osztrák autósztrádán megtalált kamionban megfulladt 71 menekült tragédiája. A líbiai partoknál szerdán 76-an vesztették életüket. Egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy ebben a mostani helyzetben, amelyben 60 millió ember - migránsok és menekültek vegyesen - vándorol világszerte, a legaljasabb sakál szerepét játssza az embercs

Vatikánváros Állam

Vatikánváros Állam

A közgondolkodásban tévesen összemosódik a 'Vatikán' (Vatikánváros Állam) és az Apostoli Szentszék, azaz a római pápa (önmagában vagy a Római Kúriával együttesen) fogalma. Holott két különböző dologról van szó: a Vatikán állam, az Apostoli Szentszék pedig egyházi szerv, a nemzetközi jog sajátos alanya. A 8. század közepén kialakult egyházi államot 1870-ben az egyesült olasz királysághoz csatolták. Róma ennek fővárosa lett. Ám ezzel megkérdőjeleződött a pápa szabadsága és függetlensége. Az olasz államtól felkínált 'garanciatörvényt' (1871) a pápák nem fogadták el, a vele járó évi jövedelmet nem vették át és a Vatikánt nem hagyták el ('vatikáni fogság'). 1870-1929 között azonban bebizonyosodott, hogy a pápa nem csak államfőként szuverén, nem csak egy adott terület felett gyakorol hatalmat. A Szentszék ugyanis ebben az időszakban is számos nemzetközi szerződést kötött, diplomáciai kapcsolatait fenntartotta és bővítette (például az újraalakuló Lengyelországgal és 1920-ban a függetlenné vált Magyar Királysággal). A helyzetet az 1929. február 11-én kötött lateráni egyezmény oldotta meg, amely megerősítette az Apostoli Szentszék nemzetközi jogalanyiságát és a pápa szuverenitását Vatikánváros felett, így alig fél négyzetkilométeren létrejött az új, területében sérthetetlen és semleges egyházi állam (Stato della Citta del Vaticano).

Tuti menü