Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Szent Péter Bazilika képes leírás - Vatikán.tlap.hu
részletek »

Szent Péter Bazilika - Vatikán.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: vatikan.tlap.hu » Szent Péter Bazilika
Keresés
Találatok száma - 9 db
A Bazilika

A Bazilika

A világ legnagyobb székesegyháza és a második legnagyobb keresztény temploma, az elefántcsontparti Yamoussoukro Mária-temploma után. Befogadóképessége kb. 60 000 fő. A bazilikát Szent Péter apostol sírjára építették. A katolikus egyház első számú szentélye, az ún. négy nagy bazilika (basilica maior) egyike. Ennek ellenére nem ez a templom Róma püspökének a székesegyháza, hanem a Lateráni Szent János-bazilika. A 14. század óta van a Szent Péter-bazilikának kitüntetettebb szerepe, amikor a pápa lakóhelye a lateráni palotából a Vatikánba tevődött át.

A bazilika rövid leírása

A bazilika rövid leírása

A Szent Péter bazilikát II. Gyula pápa építtette a 16. század elején, a lebontott régi római Szent Péter-bazilika helyére. A Constantinus idejéből való kora keresztény bazilika teljes átépítését II. Gyula pápa Donato Bramantéra bízta. Az eredeti bazilika helyére Bramante egy lenyűgözően nagyméretű, kilencosztatú térrendszert tervezett. A középpontba 42 m átmérőjű, tamburos kupolával fedett négyezetet, ahhoz négy oldalról félköríves apszissal záródó, kb 60 m hosszú keresztszárakat, a sarkokba pedig a főtér formáját 1:2-es méretcsökkentéssel megismétlő, szintén görögkereszt alaprajzú, kupolás melléktereket.

A Szent Péter-bazilika története

A Szent Péter-bazilika története

Az 1500-as évek második felétől nagyszabású építkezések folytak az V. Sixtus pápa által megálmodott Szent Városban, Rómában. A Szent Péter-bazilika tervezője és részben megépítője Donato Bramante (ejtsd: brámánte) (1444-1514), a korszak egyik legfoglalkoztatottabb építésze. Ő az érett reneszánszra jellemző centrális, középpontos elrendezésű épületet tervezett. A végső befejezéssel 1547-ben III. Pál pápa - az ekkor már 72 éves - Michelangelot bízza meg. Az idős mester a Bramante-féle alaprajzot leegyszerűsíti. Megerősíti a fő- és kereszthajó találkozásának, az ún. négyezetnek* a pilléreit, és emelt ívű, hatalmas kupolát emel fölé.

A Szt. Péter Bazilika

A Szt. Péter Bazilika

A Basilica di San Pietro in Vaticano, azaz a vatikáni Szent Péter Bazilika Róma négy nagy bazilikájának egyike. A Szt. Péter Bazilika a Vatikán legkiemelkedőbb épülete, kupolája uralja Róma látképét. Mérete elképesztő: területe 2,3 hektár, hossza 211 m, legnagyobb szélessége 186 m, legnagyobb magassága 132 m, befogadóképessége több mint 60 ezer fő (elférne benne pl. Veszprém egész lakossága).

A Wikipédián

A Wikipédián

A Szent Péter-bazilika a római katolikus egyház első számú szentélye, a négy nagy bazilika (basilica maior) egyike, a világ legnagyobb keresztény temploma. A Vatikán állam területén épült, befogadóképessége körülbelül 60 000 fő. Szent Péter apostol sírjára építették, ennek ellenére nem ez a templom Róma püspökének a székesegyháza, hanem a lateráni bazilika. Belső hosszúsága 211,5 méter, magassága 132,5 méter, alapterülete körülbelül 15 160 m∓up2;, ezzel a Szent Péter-bazilika a világ egyik legnagyobb belső terével rendelkező építménye.

Szent Péter templom

Szent Péter templom

A székesegyház alapterülete lenyűgöző, 22 067 négyzetméter. A világ minden más keresztény templomát meghaladó méretű volt 1990-ig, amikor is felépült az elefántcsontparti Boldogasszony-templom Yamoussoukróban, az egyetlen, amely méreteiben meg merte haladni. Szent Péter apostol a katolikus egyház legfontosabb személyisége volt. Ő volt az a Kőszikla, amelyre Jézus Krisztus az egyházát alapította, ő volt az első pápa. Néró uralkodása idején a keresztényüldözés során Péter apostolt fejjel lefelé keresztre feszítették, s a római köztemetőben elhantolták. Az első mártír sírja a korai keresztények zarándokhelyévé vált. Bíborbanszületett Konstantin bizánci császár államvallássá emelte a kereszténységet, s bazilikát emeltetett az apostol sírja fölé. Ez a templom ezer évig állt. V. Miklós pápa 1450 után a rendbehozatal helyett új templom építését határozta el, azonban 1455-ben bekövetkezett halálával a munkálatok megszakadtak. Ezután kisebb-nagyobb szünetekkel 170 éven keresztül építették. Bramante 1506-ban kupolával fedett templomot tervezett, de halálával meghiúsult ez az elképzelés. 1514 után Raffaello vette át az építkezés vezetését, de 1520-ban, hihetetlen fiatalon, ő is meghalt. Követői elálltak a kupolaépítéstől, s gótikus elemek felhasználásával próbálkoztak, mígnem a 71 éves Michelangelo 1546-ban átvette az irányítást.

Szent Péter-bazilika a Vatikánban

Szent Péter-bazilika a Vatikánban

A Szent Péter-bazilika a világ legnagyobb keresztény temploma. Befogadóképessége kb. 60 000 fő. A bazilikát Szent Péter apostol sírjára építették. A római katolikus egyház első számú szentélye, az ún. négy nagy bazilika (basilica maior) egyike. Ennek ellenére nem ez a templom Róma püspökének a székesegyháza, hanem a lateráni bazilika. A 14. század óta van a Szent Péter-bazilikának kitüntetettebb szerepe, amikor a pápa lakóhelye a lateráni palotából a Vatikánba tevődött át.

Vatikán: Szent Péter-bazilika

Vatikán: Szent Péter-bazilika

Az új Szent Péter-bazilika megépítése majd 120 évbe telt. A kupolát Michelangelo tervezte, de a mester halála után Giacomo della Porta fejezte be. Aki megtervezte a homlokzatot is, csak azt nem vette észre, hogy az eltakarja a kupolát... A hibát Bernini javította ki, s megálmodta a Szent Péter teret - valójában ellipszis alakú, de körként érzékeljük, trapéz alakú előtere pedig optikailag távolítja a bazilikát, így irányítva nagyobb figyelmet a kupolára. A kupolából kilátóterasz nyílik, lift vagy 320 lépcsőfok vezet fel, s páratlan kilátást nyújt a városra. Méretei lenyűgöznek: a bazilika 40 ezer hívő befogadására alkalmas - a padlózatra felfestették, mennyivel nagyobb a világ többi méretes templománál. A téren százezren gyülekezhetnek, szerdánként a pápát is láthatják, aki minden héten megjelenik, s köszönti a tömeget.

Virtuális túra a Szent Péter Bazilikában

Virtuális túra a Szent Péter Bazilikában

A pennsylvaniai Villanova Egyetem közreműködésével két év alatt készültek el a legérdekesebb vatikáni látnivalókat bemutató 360 fokos gömbpanoráma-felvételek, amelyek nagy felbontásban mutatják be a helyszínen szabad szemmel alig észrevehető részleteket. A belső terekről egy speciális, motoros kameraállványra erősített fényképezőgéppel több ezer felvételt készítettek, majd ezeket a digitális fotókat képfeldolgozó szoftverrel illesztették össze. A villanovai csapat munkájának utolsó darabja, a Szent Péter-bazilikát hét nézőpontból, valamint a Szent Péter tér éjszakai látképét bemutató gömbpanorámák a hivatalos oldalra kattintva a főmenüből is elérhetők.

Tuti menü