Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Pápák képes leírás - Vatikán.tlap.hu
részletek »

Pápák - Vatikán.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: vatikan.tlap.hu » Pápák
Keresés
Találatok száma - 10 db
A pápa utolsó napja a Vatikánban

A pápa utolsó napja a Vatikánban

Majdnem nyolcéves pápasága legutolsó napján XVI. Benedek munkahelyétől és eddigi otthonától, a Vatikántól köszön el. Bíborosként, majd pápaként 1981 óta dolgozott a Vatikánban. 'Elintézi az utolsó teendőket és összecsomagolja bőröndjét, ahogyan bárki más tenné' - magyarázták a pápaság utolsó vatikáni óráit a tudósítóknak a szentszéki sajtóközpontban.

A pápak listája

A pápak listája

A mindenkori pápa Róma püspöke, Jézus Krisztus földi helytartója, és a katolikus egyház feje, akinek székhelye a történelem folyamán néhány kivételes időszaktól eltekintve Rómában volt. A katolikus tanítás szerint a pápa Péter apostol utóda a római püspöki székben és az azzal összefüggő primátusban. Péter apostol Krisztus után 67-ben Róma első püspökeként halt vértanúhalált. Neki és utódainak az elsőbbségét az apostolok, ill. a püspökök között az Újszövetségi Szentírás (Máté 16. fejezet, 18-19) tartalmazza. Róma püspökei a 4. századtól kezdték használni azokat a címeket, amelyek a pápaság meghatározó és elengedhetetlen tartozékai és ismérvei mindmáig. Ezek közé tartozik maga a pápa, azaz atya, Szentatya kifejezés, a pontifex maximus cím, továbbá a Péter apostol utóda, Jézus Krisztus helytartója, az egyház feje titulusok. Szintén a 4. századtól jelennek meg a pápaság kizárólagos hatalmi igényeit kifejező tanítások, mint a pápai primátus, valamint a tévedhetetlenség tana.

A pápák listája évszázadonkénti bontásba

A pápák listája évszázadonkénti bontásba

A történészek között ma sincs teljes egyetértés abban a kérdésben, hogy hányan követték egymást Szent Péter székében az elmúlt közel kétezer évben. A római falakon kívüli Szent Pál bazilika oszlopcsarnokában 264 pápa mozaik portréja látható, és az Annuario Pontificio pápai évkönyv is ennyi pápáról tud. A lista sok érdekességet tartalmaz: IX. Benedek három alkalommal került Szent Péter trónjára, így háromszor szerepel a listán. A hiányzó sorszámúak ellenpápák voltak. A Péter nevet az apostolfejedelem iránti tiszteletből nem veszik fel a pápák, de ez nem előírás, csak szokás

A pápaság története

A pápaság története

Nemrégiben, február 11-én egy konzisztórium alkalmával jelentette be XVI. Benedek pápa (polgári nevén: Joseph Ratzinger) hogy egészségi okokból február 28-i hatállyal lemond tisztségéről. 'Előrehaladott korom miatt erőm nem elegendő már ahhoz, hogy péteri szolgálatomat megfelelően gyakoroljam'. Az esemény mindenképpen rendkívülinek számít, hiszen a pápaság kétezer éves története során rajta kívül mindössze négy lemondásról tud a történelem. Utoljára 600 évvel ezelőtt (1415-ben) XII. Gergely pápa, eredeti nevén: Angelo Correr mondott le önként a pápai trónról.

Galéria: Benedek pápa utolsó szentmiséjét pontifikálta

Galéria: Benedek pápa utolsó szentmiséjét pontifikálta

Nem fért be a tömeg a Szent Péter bazilikába, ahol hamvazószerdán a távozó XVI. Benedek pápasága utolsó liturgiáját vezette. Papok és hívők tapssal és könnyekkel búcsúztatták a pápát. A Szent Péter bazilikánál délután két óra óta álltak sorba a hívők, hogy ott lehessenek az öt órakor kezdődő szentmisén. Jóval a mise kezdete előtt zsúfolásig megtelt a nyolcezer férőhelyes bazilika. Aki nem tudott leülni, az a bejáratnál állva hallgatta a pápát. Sokan be sem fértek a bazilikába, és a téren imádkoztak. Bíborosok, papok, apácák, hívők, turisták a világ minden részéből és Róma lakosai vettek részt a XVI. Benedek által hamvazószerdán bemutatott szentmisén, amely a pápa által vezetett utolsó liturgia volt.

Ki a pápa?

Ki a pápa?

Róma püspöke, Jézus Krisztus földi helytartója, Szent Péter apostolfejedelem utóda, az egyetemes Egyház legfőbb papja, Nyugat pátriárkája, Itália prímása, a római egyháztartomány érseke és metropolitája, Vatikánváros államfője és Isten szolgáinak szolgája. A történészek között ma sincs teljes egyetértés abban a kérdésben, hogy hányan követték egymást Szent Péter székében az elmúlt közel kétezer évben. A római falakon kívüli Szent Pál bazilika oszlopcsarnokában 264 pápa mozaik portréja látható, és az Annuario Pontificio pápai évkönyv is ennyi pápáról tud.

Szent Péter tér  első vasárnap XVI. Benedek pápa nélkül

Szent Péter tér első vasárnap XVI. Benedek pápa nélkül

Március harmadikán, vasárnap délben nem nyílt ki a Vatikáni Apostoli Palota pápai dolgozószobájának ablaka, és nem jelent meg XVI. Benedek, aki 8 éves pápasága során 455 alkalommal mondta el az Úrangyala-imádságot a hívekkel.

Szent Szilveszter pápa

Szent Szilveszter pápa

Ő volt a 33. pápa, az ő pontifikátusa alatt zajlott a híres I. niceai zsinat 325-ben, bár ő maga nem vett részt rajta, nem is ő hívta össze, hanem Nagy Konstantin. Pápaságának fontos jellemzője még, hogy az ő uralkodása idején az elődje, Melkiádész idején megszűnt egyházüldözést követően éppen ekkor bontakozott ki látványosan az egyházi élet: új épületek, templomok épültek (például a Lateráni Szent János-bazilika), új szokásokat és egyházfegyelmet vezetett be. Az ő nevéhez fűződik például a hét napjainak megszámozása a pogány nevek helyett (ún. feriák, a latin nyelvű zsolozsma most is ezt használja), a szerdai, pénteki és szombati böjt. Nem csak a vasárnap, hanem a csütörtök is ünnepnap volt (az eukarisztia alapításának és a mennybemenetelnek az emlékére). A papok és a diakónusok számára előírta a colobium viselését.

Több pápát öltek meg, mint ahány lemondott

Több pápát öltek meg, mint ahány lemondott

Bár a kánonjog engedi, XVI. Benedeken kívül eddig csak néhány pápa mondott le az egyház vezetéséről. Utoljára 598 éve mondott le pápa, XII. Gergely hét év uralkodás után döntött így az egyház érdekében. A nagy nyugati egyházszakadás után ő volt az utolsó római pápa, de nem tudta egyben tartani az egyházat. Két ellenpápát is választottak a bíborosok, XIII. Benedeket Avignonban és V. Sándort Pisában.

Hirdetés
XVI. Benedek: A következő pápa itt van közöttetek

XVI. Benedek: A következő pápa itt van közöttetek

Pápaságának befejezése előtt néhány órával XVI. Benedek elbúcsúzott a Vatikánban tartózkodó bíborosoktól, köztük Erdő Pétertől csütörtök délelőtt. Az apostoli palota Kelemen-termében tartott találkozóra érkező egyházfőt a búcsúzkodó bíborosok tapssal fogadták.

Tuti menü