Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Látnivalók - Vatikán képes leírás - Vatikán.tlap.hu
részletek »

Látnivalók - Vatikán - Vatikán.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: vatikan.tlap.hu » Látnivalók - Vatikán
Keresés
Találatok száma - 6 db
Angyalvár

Angyalvár

Eredetileg Hadrianus császár temetkezési helye volt, Kr.u. 135-139 között épült. Az Angyalvár nevet az 590-es pestisben kapta, mikor a legenda szerint egy angyal jelent meg felette, és feltartott kardja a járvány végét jelezte. A középkorban a pápaság erőddé építtette át, bástyákat emeltek rá, Aurelianus császár falainak egyik központi erődje lett a barbár betörések ellen. III. Miklós pápa a XIV. században titkos alagúttal kötötte a Vatikánhoz. Az épületbe menekült VII. Kelemen pápa, mikor V. Károly zsoldosai 1527-ben kifosztották a várost. Az Angyalvár börtönként is üzemelt: leghíresebb foglya Giordano Bruno volt, illetve ez a börtön jelent meg Puccini Tosca című operájában is. Kinézetre elég furcsa, ugyanis az henger alakú formájának alsó fele olyan, mintha szikla lenne, mintha abból lenne kifaragva a forma, és csak a szikla tetején kezdték volna építeni a várat, ahol már téglákat, motívumokat is lehet látni. A vár környezete azomban nem utal arra, hogy itt bármilyen szikla is lehetett valamikor. Ma fegyver és festménygyűjteményeknek ad helyet. A hatalmas mauzóleum a Tiberis jobb partján található.

History of the Vatican Museums

History of the Vatican Museums

The Vatican Museums originated as a group of sculptures collected by Pope Julius II (1503-1513) and placed in what today is the Cortile Ottagono within the museum complex. The popes were among the first sovereigns who opened the art collections of their palaces to the public thus promoting knowledge of art history and culture. As seen today, the Vatican Museums are a complex of different pontifical museums and galleries that began under the patronage of the popes Clement XIV (1769-1774) and Pius VI (1775-1799). In fact, the Pio-Clementine Museum was named after these two popes, who set up this first major curatorial section. Later, Pius VII (1800-1823) considerably expanded the collections of Classical Antiquities, to which he added the Chiaromonti Museum and the Braccio Nuovo gallery. He also enriched the Epigraphic Collection, which was conserved in the Lapidary Gallery.

Rómát látni és meghalni

Rómát látni és meghalni

Róma területén található a világ legkisebb független állama, Vatikán, ahol a katolikus egyház központi kormányzata működik. A városállam Olaszországtól és Rómától független, jogilag önálló politikai képződmény, önálló állam, vezetője a mindenkori pápa, mint államfő.

Szent Péter tér

Szent Péter tér

A Maderno által, 1614-ben befejezett Szent Péter bazilika homlokzat léptékhibáinak kijavítására felkért Bernini tervezte a teret. A megrendelés szerint további követelményeknek is eleget kellett tennie, így fontos szempont volt például az, hogy a pápa a tér minden pontjáról látható legyen, emellett a teret 100 ezer ember befogadására kellett alkalmassá tenni. Mivel a Michelangelo által tervezett kupolára a homlokzat teljes egészében rátakart, így Bernini az ellipszis alakú térrel, melyet körként érzékelünk, és az itt felállított szökőkutakkal valamint a tér oldalán található kolonnádokkal igyekezett elvonni a figyelmet erről a hibáról. A tér előtti trapéz alakú tér szolgált arra, hogy az emberek figyelmét a kupolára irányítsa. A trapéz alaknak köszönhetően a bazilikához való közeledés kevéssé érzékelhető, tovább engedi láttatni a kupolát. Ezen építészeti megoldásoknak köszönhetően végül sikerült kijavítani az épület hibáit is és 1667-re befejeződött a több mint egy évszázadig tartó építkezés, kész lett a Szent Péter bazilika, valamint a hozzá tartozó tér.

Vatikán és látnivalói

Vatikán és látnivalói

Vatikán államformája teokratikus választó monarchia. Fővárosa Vatikánváros. Hivatalos pénzneme az euró. A 42 hektáron elterülő Vatikánváros a kertek kivételével mintegy a fele nem látogatható. A maradék területen található a Szt. Péter Bazilika és tér, a Vatikáni palota és múzeumok, és egy kevés hely lakásoknak, üzleteknek a piazza északi részén. Vatikán állandó lakosainak a száma nem haladja meg az 1000 főt, de az ideiglenesen itt tartózkodó egyházi személyzet létszáma elég számottevő. Az országnak saját postai szolgáltatása és médiája van, a bevételek legnagyobb része az idegenforgalomból származik. Saját napilappal rendelkezik, ez az l'Osservatore Romano. A rádiója több mint 20 nyelven sugároz, illetve kiadója könyvek kiadásával is foglalkozik. A Bélyegmúzeumnál található a vasútállomása, ami 670 méter hosszú.

Vatikán Múzeum

Vatikán Múzeum

Ha Rómában járunk, semmiképpen se szalasszuk el a Vatikán Múzeumot. A város központjában, a pápai állam területén található. A múzeum metróval közelíthető meg a leggyorsabban, a Cipro illetve a Musei Vaticani megállóig kell mennünk a piros metróval. A belépőt a főpénztárnál vehetjük meg, itt a sor nem szokott túl hosszú lenni. Egyetlen alkalommal van igazán nagy tömeg, mégpedig minden hónap utolsó vasárnapján, mivel ilyenkor ingyenes a belépés a múzeumba.

Tuti menü