Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Filmek és irodalom - Vatikán képes leírás - Vatikán.tlap.hu
részletek »

Filmek és irodalom - Vatikán - Vatikán.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: vatikan.tlap.hu » Filmek és irodalom - Vatikán
Keresés
Találatok száma - 6 db
A Vatikán ügynöke

A Vatikán ügynöke

Ne ölj! - szól az ötödik parancsolat. Van, aki foglalkozik manapság ilyen régi szabályokkal? Különösen olyan időkben, amikor az erőszakos bűncselekmények már a templomokat sem kerülik el? A Vatikán azonban tudja, hogy kire bízza a bűntények felderítését. Castell atya, mint a Vatikán különleges ügynöke, gyorsan, hatékonyan és mindenekelőtt diszkréten oldja meg a bűneseteket.

Élet a Vatikánban

Élet a Vatikánban

A római katolikus egyház központja a pápa fotósa, a Szent Péter bazilika gondnokai, a Rafaello falikárpitjait javítgató ferences nővérek és további, a Szentszék szolgálatában álló szellemi és fizikai alkalmazottak szemén keresztül. Vatikán... - a legtöbbünknek erről a szóról II. János Pál pápa, a római katolikus egyház és a városállamot gazdagító csodálatos művészeti és építészeti mesterművek jutnak az eszünkbe. A Vatikán azonban jóval több ennél, hisz a nevéhez kötődik többek közt a világ legkisebb hadserege, a történelem néhány legfontosabb dokumentuma és egy több ezer fős, rendkívül összetett és kényes munkát végző alkalmazotti állomány is. A filmben a National Geographic izgalmas interjúk és ritkán látható felvételek segítségével e félig földi, féli égi világba kalauzolja nézőit.

Laocoon és a Vatikáni Múzeum

Laocoon és a Vatikáni Múzeum

Ókoros számára Róma legérdekesebb időszaki kiállítása most a Vatikáni Múzeumban látható. A múzeum ötszáz éves évfordulójára rendezett ünnepségsorozat zárórendezvénye volt a megnyitása 2006. novemberében. Az ötszáz éven ugyan lehetne vitatkozni, hiszen hivatalosan a múzeumot csak XIII. Kelemen alapította meg 1767-ben, és a pápák már korábban is gyűjtötték az antik művészet emlékeit, de valóban meggyőzően bizonyítja a kiállítás, hogy 1506. január 14-e fordulópontot jelentett ebben a történetben.

Michelangelo és a Sixtus-kápolna - A híres freskó születése: könyv

Michelangelo és a Sixtus-kápolna - A híres freskó születése: könyv

1508-ban II. Gyula pápa megbízta Michelangelót a Sixtusi-kápolna mennyezeti freskójának elkészítésével. A harminchárom éves szobrász csak igen felszínes tapasztalatokkal rendelkezett a feskófestés technikai és fizikai értelemben is embert próbáló műfajában, ráadásul szinte példátlanul hatalmas volt a telifestendő, több mint ezeregyszáz négyzetméteres felület is. Gondosan összeválogatott segédek csapatával négy éven át dolgozott a roppant művön; rajzok és vázlatok ezreit készítette, és hátfájdító, kitekeredett testtartásban megszámlálhatatlan órán át festette a harmincméteres magasságban ívelő boltozatot. Az eredmény a festészet történetének egyik legelképesztőbb és legcsodálatosabb alkotása. Ross King könyve e négy csodálatos és gyötrelmes év; nemcsak a kápolna boltívei alatt töltött, dolgos napok, hanem egyben a kora tizenhatodik századi Róma eseményteli életének története. Ross King élvezetes és számos legendát szertefoszlató könyvében avatott kézzel, sodró lendületű elbeszélésben ismerteti meg olvasóival a modern Michelangelo-kutatás legújabb megállapításait.

Vatikán térképeken

Vatikán térképeken

A Vatikán (másként Vatikánváros) a katolikus egyház állama. A Vatikán a legkisebb független állam a világon terület és lakosság szempontjából is. Róma, Olaszország fővárosa teljes egészében körülveszi. A Vatikán szolgál a Szentszék függetlenségének biztosítékául. A Vatikán államformája teokratikus monarchia, abszolút uralkodója a pápa, aki a végső és legfőbb joghatóság mind a Vatikánváros, mind pedig a katolikus egyház vonatkozásában. A pápa jogainak egy részét különböző hivatalai útján gyakorolja (főleg a bírói és végrehajtói jogköröket). A Vatikán név a latin Mons Vaticanus elnevezésből ered, amely Vatikán-hegy-et jelent. A törpeállam területe a Mons Vaticanus egy részén terül el. A hegy gerince nagyjából az ország északnyugati határvonalát követi, vatikáni területen. Ezen kívül van egy nem túl magas domb közvetlenül a Szent Péter-bazilikától északra.

Vatikáni múzeumok

Vatikáni múzeumok

A gazdagon illusztrált könyv sétára hívja a műértő avagy csak gyönyörködni akaró Olvasókat a Vatikán híres múzeumaiba, melynek során megtekinthetik az ott őrzött remekműveket az óegyiptomi szarkofágoktól kezdve a kortárs festészet legkiválóbb darabjáig. Részletes leírást olvashatunk a Vatikán híres épületeiről, a múzeumok építésének történetéről, s arról, hogyan kerültek az egyes szobrok, festmények, műtárgyak a Vatikán tulajdonába. Alejandro Montiel művésztörténész mindenki számára érthető nyelven kalauzolja végig a látogatókat a különböző korok és stílusirányzatok között.

Tuti menü