Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Ferenc pápa képes leírás - Vatikán.tlap.hu
részletek »

Ferenc pápa - Vatikán.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: vatikan.tlap.hu » Ferenc pápa
Keresés
Találatok száma - 6 db
A 266. pápa neve: Ferenc

A 266. pápa neve: Ferenc

A 266. pápa a Ferenc nevet választotta, így ezen a néven foglalja el - első latin-amerikaiként - Szent Péter trónját. Jorge Mario Bergoglio Buenos Aires 76 éves jezsuita érseke. Szinte az egész karrierjét a hazájában, Argentínában töltötte. Állítólag ez a szerényen a háttérbe húzódó, alázatos bíboros kapta a második legtöbb szavazatot 2005-ben, XVI. Benedek megválasztásakor. Bergoglio javára írják az argentin katolikus egyház megújítását, amely az egyik leginkább konzervatív volt Latin-Amerikában. Üdvözölte az új pápa a hívőket: az argentin Jorge Mario Bergoglio, aki a Ferenc nevet választotta, fehér pápai ruhában állt a Szent Péter-bazilika erkélyére szerda este.

Erdő Péter beszélgetett Ferenccel

Erdő Péter beszélgetett Ferenccel

Erdő Péter szerint Ferenc pápa példát mutatott a híveknek azzal, hogy egyszerű fehér reverendában jelent meg, és kedvesen, közvetlenül szólt a hívőkhöz. A Vatikánból való távozása előtt az esztergom-budapesti érsek azt is elmondta, hogy már a konklávé napjaiban beszélgetett a pápává választott Jorge Mario Bergoglio argentin bíborossal.

Ferenc pápa: az áradatot meg kell törni

Ferenc pápa: az áradatot meg kell törni

A Szent Péter-bazilikában csütörtökön tartott krizmaszentelő misével kezdte meg Ferenc pápa a húsvéti szertartások sorozatát a Vatikánban. A jó papot népéről lehet felismerni - mondta a pápa homíliájában, amelyben az egyház 'aktív' feladatvállalásáról és a papi szolgálatról beszélt.

Magyarok is ünnepeltek a Szent Péter téren

Magyarok is ünnepeltek a Szent Péter téren

Több mint 100 ezer ember állt a zuhogó esőben a Szent Péter téren, hogy elsőként láthassák az új pápát. Sok magyar is volt köztük, magyar zászlót lengetve. Ahogy felszállt a kéményből a fehér füst, a tömeg éljenezni kezdett, majd miután kiderült, hogy kit választottak pápának, hajnalig tartó ünneplés kezdődött.

Pápaválasztás - A világ végére mentek értem

Pápaválasztás - A világ végére mentek értem

Jorge Mario Bergoglio argentin bíborost választotta meg a konklávé a római katolikus egyház új vezetőjének. A szent döntést Jean-Louis Tauran, a korelnök protodiakónus bíboros jelentette be szerda este, néhány perccel negyed kilenc előtt a Szent Péter-bazilika erkélyéről. A 266. pápa a Ferenc nevet választotta, így I. Ferenc néven foglalja el - első latin-amerikaiként - Szent Péter trónját.

Ratzinger szerény vetélytársa lett az új pápa

Ratzinger szerény vetélytársa lett az új pápa

Az Argentínában olasz bevándorlók gyermekeként született, Ferencként a pápai trónra lépő Jorge Mario Bergoglio egyesítő személyiség, aki elismert szociális érzékenysége miatt, viszont szigorúan ragaszkodik a konzervatív alapelvekhez. Szerényen él, busszal jár, turistaosztályon repül, és hiányzik a fél tüdeje. A jezsuita főpap 13 évszázad után az első nem európai pápa. Az argentin Jorge Mario Bergoglióról már 2005-ben is azt beszélték, hogy a XVI. Benedekként a pápai trónra lépő, nála két évvel idősebb Joseph Ratzinger legerősebb versenytársa volt. Az akkori szavazást az egyik bíboros kettejük közötti lóversenyhez hasonlította, Bergoglio a harmadik szavazáson - mielőtt Ratzinger megkapta a kétharmadot - 40 szavazatot szerzett. Állítólag a szoros forduló után maga kérte, hogy támogatói ne rá szavazzanak. Egyesítő személyiség, a konzervatív bíborosok között elismerést vívott ki azzal, hogy ellenállt a jezsuita renden belüli liberalizációs áramlatoknak, a mérsékeltek pedig az egyház fejlődő világ iránti elköteleződését látják benne. Lelkipásztori érzéke, intelligenciája, szerénysége (az evilági dolgokat elutasítja, kis lakásban él egyedül, a főpapi rezidencia helyett, érsekként sem volt autója, tömegközlekedéssel járt, sőt állítólag még ételeit is maga készíti), spirituális beállítottsága, mindkét körben népszerűvé teszi.

Tuti menü